Dostupni linkovi

Deset godina od pogibije Trajkovskog



Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju u Rotimlji danas će se obilježiti deset godina od pogibije predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog i članova makedonske delegacije.

Programom obilježavanja predviđeno je obraćanje predsjednika Makedonije Gjorga Ivanova i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Vijence će na spomen-obilježje u Rotimlju položiti delegacije Makedonije, Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine, Savjeta ministara i Oružanih snaga BiH, kao i delegacija Armije Makedonije, diplomatskog kora u BiH i članovi porodice.

"Istražni tim koji provodi novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog pri kraju je rada na finalnom izvještaju o istrazi, koji bi trebalo da bude kompletiran tokom marta", rekao je šef istražnog tima Omer Kulić.

On je dodao da Istražni tim čeka nekoliko veoma važnih informacija koje treba da mu dostave Arhiv Srbije iz Beograda i neke agencije iz Hrvatske i Njemačke.

Istraga o padu aviona "Kinger" ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.
XS
SM
MD
LG