Dostupni linkovi

Rahoj: Neće biti referenduma o nezavisnosti Kataloniji



Španski premijer Marijano Rahoj izjavio da se referendum o nezavisnosti Katalonije, planiran za 9. novembar, neće održati jer je nelegalan.

"Taj referendum ne može da se održi, on nije legalan", rekao je Rahoj u španskom parlamentu tokom godišnjeg govora o stanju nacije, a prenela je agencija AFP.
"Samo čitav španski narodi ima pravo da odluči šta je Španija. Niko ne može jednostrano da liši čitav španski narod prava da odlučuju o svojoj sudbini", istakao je premijer.

Vladajuća koalicija u španskoj provinciji Kataloniji, na čelu sa Arturom Masom, kao i većina drugih tamošnjih stranaka, planira da 9. novembra ove godine bude održan referendum na kojem će glasačima biti postavljena dva pitanja: "Da li mislite da Katalonija treba da bude država, da ili ne?" i "Ako ste odgovorili sa da, da li želite da ta država bude nezavisna, da ili ne?"

Najnovije ankete sprovedene u Kataloniji pokazuju da u toj pokrajini ima daleko više glasača koji su skloniji većoj autonomiji ili čak i nezavisnosti od oni koji podržavaju ostanak u Španiji.

Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika, u bruto domaćem proizvodu Španije učestvuje sa jednom petinom, a u španskom izvozu ima još veći udeo.
XS
SM
MD
LG