Dostupni linkovi

Svake godine u svetu umre milion beba



Svake godine prvog dana po rođenju u svetu umre više od milion beba, a polovina tih smrtnih slučajeva bi mogla da bude izbegnuta ako bi porodilje imale pristup besplatnoj zdravstvenoj zaštiti ili veštim babicama, saopštila je danas u Londonu međunarodna nevladina organizacija za zaštitu dece "Sejv d' čildren" (Save the Children).

"Svet je tokom protekle decenije napravio neverovatan napredak u smanjenju smrtnosti dece i skoro se ta stopa prepolovila od 12 na 6,6 miliona smrtnih slučajeva, zahvaljujući globalnoj političkoj akciji imunizacije, lečenju upale pluće, dijareje i malarije", navodi se u izveštaju.

Organizacija, međutim, dodaje da je ipak visoka stopa smrtnosti beba, zbog toga što porodilje nemaju pristup lekarskoj pomoći.

"Oko 40 miliona žena u svetu svake godine se porodi bez stručne pomoći. U Etiopiji samo deset odsto porođaja bude uz medicinskog stručnjaka, dok u nekim ruralnim oblastima Avganistana postoji samo jedna babica za 10.000 ljudi", navodi se u izveštaju.

U nekim zemljama, kao što su Kongo ili Centralnoafrička Republika, neke žene moraju da plate za dolazak hitne pomoći, a često to košta koliko i jedna mesečna plata. Neke žene moraju u zatvor zbog neplaćanja zdravstvenih usluga prilikom porođaja, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu organizacije.

"Sejv d' čildren" je najveća međunarodna organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja ima svoja predstavništva u više od 50 zemalja sveta. Organizacija ima iskustvo u pružanju hitne humanitarne pomoći deci u svetu. Bavi se, takođe, i zaštitom dečjih prava.
XS
SM
MD
LG