Dostupni linkovi

Medojevićev napadač i jedini ponuđač za KAP ostaje u pritvoru


Veselin Pejović
Veselin Pejović
Zbog fizičkog napada na poslanika opozicionog Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića, u nedjelju je pritvoren biznismen Veselin Pejović. Slučaj je dospio u centar pažnje domaće javnosti, prije svega, jer je napadnut član parlamenta, ali i zbog činjenice da je pritvoreni Pejović jedini ponuđač za imovinu bankrotiranog podgoričkog Kombinata aluminijuma.

Osnovni sud je odbio žalbu Veselina Pejovića zbog određivanja pritvora od 48 sati, zbog fizičkog napada na poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića na beogradskom aerodromu, što je Tužilaštvo okarakterisalo kao krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti.

Nešto ranije u ponedjeljak, Pejovićev advokat Dragoljub Đukanović je, zbog činjenice da se napad dogodio prije tri dana na beogradskom aerodromu, odnosno, izvan državnih granica Crne Gore, otvorio pitanje nadležnosti crnogorskog Tužilaštva.

Tužilaštvo se, povodom fizičkog napada biznismena Veselina Pejovića na poslanika opozicionog Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića još uvijek nije oglašavalo, a Pejovićev advokat Dragoljub Đukanović koji je već podnio žalbu zbog pritvaranja njegovog klijenta, u izjavi za naš Radio, zbog činjenice da se napad dogodio prije tri dana na beogradskom aerodromu, odnosno, izvan državnih granica Crne Gore, otvara pitanje nadležnosti crnogorskog Tužilaštva.

“Meni nije omogućeno da pogledam spise predmeta i ne znam na osnovu čega je uspostavljena ova nadležnost jer se događaj desio u Beogradu", kaže Đukanović.

Advokata Zdravka Begovića smo pitali - da li crnogorsko tužilaštvo ima "prostor" za procesuiranje aktera "beogradskog" incidenta i kakve su pravne konsekvence u slučaju napada na člana parlamenta.

“Poslanik nema svojstvo službenog lica i u tom smislu neće biti usmjerena pravna kvalifikacija tog djela .Što se tiče nadležnosti, tužilaštvo se pozvalo na odredbe Zakonika o krivičnom postupku koji mu negdje iz razloga cjelishodnosti da preuzme predmet od srbijanskog tužilaštva budući da treba saslušati određena lica u svojstvu svedoka koji su državljani Crne Gore i vjerovatno je to vodilo osnovnog državnog tužioca iz Podgorice da taj postupak procesuira ovdje. Koje će krivično djelo odrediti, da li će tužilaštvo možda pokrenuti krivični postupak ili se radi o krivičnom djelu ugrožavanja sigurnosti? To je na tužiocu da odluči", navodi Begović.

Do incidenta je došlo prije tri dana u checking zoni beogradskog aerodroma gdje je poslanik opozicionog DF-a, Nebojša Medojević sa suprugom čekao let za Podgoricu.

Nikšićki biznismen Veselin Pejović je, prema sopstvenom priznanju koje je naknadno dao crnogorskim medijima, ošamario Medojevića, da bi potom bio zadržan radi davanja izjave beogradskoj policiji.

Povod konflikta su Medojevićeve javne optužbe da je ponudu za KAP, preko Pejovića ustvari poslao odbjegli narko bos Darko Šarić.

U međuvremenu, Nebojša Medojević je saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, u svojstvu svjedoka, dok je Veselinu Pejoviću, nakonj jučerašnjeg saslušanja odredjen pritvor.

Nebojša Medojević kaže da je prijatno iznenadjen brzom reakcijom Tužilaštva.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
“Nijesam bio veliki optimista da će državni organi brzo reagovati imajući u vidu da se radi o čovjeku iz režimskih krugova. Međutim, zaista sam bio pozitivno iznenađen brzom reakcijom crnogorskog tužilaštva .Očigledno je da i u crnogorskim strukturama vlasti raste svijest, vjerovatno po dmeđunarodnim pritiskom da ovaj talas i eskalacija nasilja , klima linča koja se stvarala već par godina i koja je promovisana od strane Đukanovića i njegovih medijskih specijalaca da će jednog dana sigurno eskalirati napadom na poslanike.”

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, Zoran Jelić tvrdi da "beogradski" incident ni u kom slučaju neće uticati na, eventualnu, odluku o prodaju imovine KAP-a vlasniku nikšićkog Uniprom-a, Veselinu Pejoviću koji je fizički nasrnuo na opozicionog poslanika Nebojšu Medojevića.

“To bi pitanje bilo isto kao kada bi ste vi kao novinar recimo napravili određeni prekršaj u saobraćaju i da vas to diskredituje kao novinara i čovjeka koji pravi dobre analize i reportaže.Smatram da su ta dva procesa potpuno odvojena.“

Sudbina KAP-a u rukama Vlade i Državnog tužilaštva

Zoran Jelić smatra da političari koji imaju privilegiju da se svakodnevno obraćaju javnosti moraju imati i pojačan osjećaj odgovornosti za izgovorenu riječ.

“Možda je ovo bio, da tako kažem i atak na investitore.Ja sam se uvijek zalagao da se prema investitorima bilo da su strani ili domaći odnosimo kvalitetno, a ne da ih unaprijed osuđujemo, klevetamo i na taj način im nanosimo štetu. Postoje u Crnoj Gori organi koji mogu ispitati porijeklo novca, ko iza koga stoji i zato ne treba unaprijed osuđivati ljudi i davati negativne konotacije, naročito prema investitorima koji hoće da ulađu u privredu Crne Gore.”

Demokratski front je, kaže Nebojša Medojević, i ranije smatrao da imovinu KAP-a ne treba prodati Veselinu Pejoviću, odnosno, da bi ga bilo bolje i konzervirati nego dati investitoru koji ne ispunjava neophodne uslove da uspješno rukovodi Kombinatom.
"Sada, Vlada i ostali nadležni organi treba da imaju u vidu i nove okolnosti", kaže Medojević.

“Sada je ovo pitanje vlade i državnog tužilaštva i sudova da jednostavno procijene da li i na koji način jedan takav investitor može da kontroliše jedan veoma važan segment crnogorske ekonomije, mada su to u principu pravno i formalno odvojena pitanja. No, u političkom i društvenom smislu to je jedno pitanje – kakve mi investitore želimo u Crnoj Gori.”
XS
SM
MD
LG