Dostupni linkovi

Opozicija i Janukovič potpisali sporazum



Lideri ukrajinske opozicije i predsednik Viktor Janukovič potpisali su danas u Kijevu sporazum o smirivanju krize u zemlji.

Predsednik Janukovič ranije danas objavio je da je postignut sporazum o smirivanju krize sa opozicijom i predstavnicima EU i rekao da će biti održani prevremeni predsednički izbore, formirana vlada nacionalnog jedinstva i sprovedena ustavna reforma.

Opozicija je, međutim, zatražila da sadašnji ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko ne bude u prelaznoj vladi, a da generalni tužilac Viktor Pšonka bude smenjen, rekao je nešto ranije jedan od lidera opozicije Oleg Tjagnibok.

Istovremeno, sa centralnog Trga nezavisnosti, oko koga je i danas eskaliralo nasilje, stigle su poruke da nisu svi demonstrantispremni na sporazum sa Janukovičem.

"Sa njim ne treba pregovarati, ovo je samo način da obezbedi imunitet. Narod želi samo jednu stvar, a to je ostavka", prenosi Rojters izjave demonstranata.

Kako su javile strane agencije, ali i pojedini zvaničnici zemalja EU, postoji opravdana bojazan da ljudi na ulicama neće biti zadovoljni sve dok Janukovič ne podnese ostavku, ali i ne bude izveden pred sud.

Lider radikalne nacionalističke grupe “Desni sektor” Dmitar Jaroš naveo je da “nema čvrstih obećanja Janukoviča da će podneti ostavku i raspustiti parlament”, najavljujući da se “revolucija nastavlja”.

Sporazum je potpisan nakon tromesečnih demonstracija koje su ove nedelje eskalirale u žestoke sukobe policije i demonstranata u kojima je od utorka poginulo najmanje 80 ljudi, a na stotine povređeno.
XS
SM
MD
LG