Dostupni linkovi

Obama: Sirija i Ukrajina nisu partija šaha sa Rusijom



Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je rano jutros da nasilni sukobi u Ukrajini i Siriji između vlada i njenih protivnika ne predstavljaju "hladnoratovsku partiju šaha" u kojoj se SAD nadmeću sa Rusijom.

Mada Rusija imaju uticaj na obje vlade, nemiri u Ukrajini i Siriji su krenuli od naroda koji insistiraju na svojim fundamentalnim pravima, kazao je Obama u Toluki, gdje je učestovvao na samitu Meksika, SAD i Kanade.

Obama je izrazio želju da se, kako je rekao, Rusija na poslijetku vrati tim pravima, ali je dodao da "trenutno ima veoma krupnih neslaganja" na koja otvoreno ukazuje predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Predsjednik SAD je prethodno iz Meksika pozvao vlasti Ukrajine da se klone nasilja i upozorio ih da će se u suprotnom suočiti sa posljedicama.

SAD razmatraju da se pridruže partnerima iz Evropske unije u uvođenju kaznenih mjera prema Ukrajini sa ciljem da se okončaju sukobi između vlasti i opozicije koji pobudjuju strahovanja od izbijanja građanskog rata.

"Biće posljedica ako se granica prekorači", rekao je predsjednik SAD u Meksiku i dodao da ta granica znači, pored ostalog, "obezbjeđivanje da se ukrajinska vojska ne umiješa u pitanja koja bi trebalo da rješavaju civili".
XS
SM
MD
LG