Dostupni linkovi

Da li će parlamentarni izbori Srbije biti organizovani i na Kosovu


Izbori u Srbiji 2012.
Izbori u Srbiji 2012.
Uoči izbora za sastav Parlamenta Srbije, zakazanih za 16. mart, u Beogradu očekuju da na teritoriji Kosova, glasanje za Srbe bude sprovedeno na isti način na koji je to učinjeno na prethodnim izborima, u maju 2012. godine.

To za RSE kaže i Milovan Drecun, predsednik odbora za Kosovo Skupštine Srbije.

„Očekujem da će izbori biti sprovedeni onako kako su i poslednji put bili realizovani, gde će OEBS odigrati presudnu ulogu u organizaciji i monitoringu. Naravno da bi bilo veoma produktivno da Priština ne pravi bilo kakve probleme u realizaciji izbora. Za nas je u interesu da izbori budu organizovani na svih 57 biračkih mesta, ako se ne varam, kao što je to bilo prošli put“, rekao je Drecun, a ista su očekivanja i drugih zvaničnika Srbije, poput ministra zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina i generalnog sekretara Vlade Veljka Odalovića.

Predsednik Vlade u ostavci Ivica Dačić, takođe navodi kako je želja Srbije da i na Kosovu budu organizovani izbori, ali dodaje da to ne mogu da urade bez pomoći OEBS-a i EU. U međuvremenu je premijer Dačić razgovarao sa specijalnim predstavnikom OEBS-a za Zapadni Balkan, Žerarom Studmanom, a Republička izborna komisija saopštila da im je iz OEBS-a upućen zahtev da prate izbore.

Uoči izbora održanih u maju 2012. godine, na koje aktuelne vlasti ciljaju kao model za predstojeće, glavni pregovarač Srbije sa Prištinom bio je Borislav Stefanović, kadar tada vladajuće Demokratske stranke. On za RSE podseća da je i tada zahtev Prištine bio da se glasanje dozvoli samo onima sa dvojnim državljanstvom.

Kosovska dilema: U potrazi za modelom glasanja za izbore u Srbiji

Kosovska dilema: U potrazi za modelom glasanja za izbore u Srbiji

Na Kosovu neće biti biračkih mesta za parlamentarne izbore u Srbiji, već samo centri za prikupljanje glasova za one koji imaju dvojno, odnosno i srpsko državljanstvo.

To je kazao za RSE Bekim Colaku, savetnik kosovskog premijera. On je dodao da Srbija ne može da organizuje izbore na Kosovu i da neće imati biračka mesta.

Iz OEBS-a u Prištini kažu da je ova misija u mogućnosti da podrži ovaj proces ukoliko to bude bilo potrebno, u skladu sa svojim mandatom i kapacitetima.

Insistiranje srpskih vlasti da se parlamentarni izbori organizuju i na Kosovu, uz pomoć OEBS-a i po modelu iz 2012. godine, različito tumače kosovski stručnjaci.

Više o toj temi iz kosovske vizure pročitajte u tekstu Amre Zejneli.
„U tom smislu, mislim da je jedini način da se tamo organizuju parlamentarni izbori da to bude pod okriljem međunarodne organizcije. Kao što je prošli put bio OEBS, mislim da će morati OEBS ponovo ili neko drugi to da organizuje i to sa velikim problemima, zbog toga što će dve strane biti maksimalno suprotstavljene. Mislim da možemo očekivati da Priština, recimo, traži da se glasa samo u, na primer, kancelariji (oficira za vezu vlade Srbije u Prištini) Dejana Pavićevića, kaže Stefanović

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da će Srbi na Kosovu moći da glasaju elektronskim putem, putem pošte i na onim biračkim mestima koje će otvoriti ostaci administracije koja je funkcionisala u sastavu Srbije. Što se tiče dvojnog državljanstva, koje se u Prištini pominje u kontekstu omogućavanja kosovskim Srbima da glasaju za Parlament Srbije, Janjić kaže da problem državljanstva nije raspravljan u Briselu i da kategorija dvojnog državljanstva sada postoji „de facto“, a ne postoji „de jure“.

„Dakle, ne može biti osnov za uskraćivanje ili proširivanje biračkog prava. Drugo, takođe je činjenica da su sprovedeni lokalni izbori, da je administracija koja je bila u sistemu Republike Srbije zapravo ostala bez novca, bez žiro-računa, formalno pravno trebalo je da napusti i prostorije, a formalno nije, tako da se Srbija eventualno može osloniti na deo te administracije koji još uvek nije ustupio mesto novoizabranoj administraciji po osnovu Briselskog sporazuma. Dakle, to je opet jedno pravu protivno stanje, ali faktički postoje ti elementi paralelnih institucija i očigledno je da će oni biti osnov organizovanja izbora i da će oni koristiti biračke spiskove koje su koristili 2012. godine“, ocenio je Janjić
XS
SM
MD
LG