Dostupni linkovi

Sukob policije sa demonstrantima u Kijevu


Policija se sukobila s antivladinim protestima u središtu Kijeva. Do sukoba je došlo kada su demonstranti probili zaštitnu ogradu oko parlamneta, te počeli bacati kamenje po snagama sigurnosti. Policija je odgovorila gumenim mecima i dimnim bombama.

Prema informacijama koje je objavila Raša Tudej, do sada je nastradalo devet osoba, od čega dvojica policajaca. Opozicija tvrdi da je petoro mrtvih.

Tisuće demonstranata krenulo u utorak je sa Trga nezavisnosti u Kijevu prema parlamentu, tražeći reforme koje će ograničiti ovlasti predsjednika Viktora Janukoviča. Među prosvjednicima je bio jedan od lidera opozicije, vođa Stranke sloboda, Oleh Tiahnjbok.

"Narod kao izvor moći želi utjecati na svoje predstavnike kako bi u parlamentu izglasali promjene. To može biti i u utorak, srijedu ili četvrtak - ali bolje je da to bude danas", poručio je Tiahnjbok.

Ukrajinski mediji su izvjestili da su najmanje dvije žene povrijeđene, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćava da su povrijeđeba trojica policajaca.

Vitalij Kličko je također uputio poziv predsjedniku Janukoviču da sa ulica povuče specijalne snage sigurnosti, uz poruku:

"Pozivam predsjednika Ukrajine, jer on ma odgovornost,ali i sveukupnu moć u zemlji. Uvjeren sam da on može riješiti probleme. Zato mu upućujem ovaj poziv. Kao odgovoran političar morao bi sazvati prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore. To bi smanjile tenzije u društvu. To bi bila pametna oodluka. Istodobno ga pozivam da povuče specijalne snage i policiju s ulica."

U samoj zgradi parlamenta delegati opozicije su se okupili oko govornice nakon što je predsjednik parlamenta Volodomir Rjabak odbio staviti na dnevni red reforme.

Do novih tenzija došlo je dan nakon što su se predstavnici opozicije Arsenij Jacenjuk i Vitalij Kličko sastali sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na tom sastanku je Kličko pozvao službeni Berlin da uvede sankcija za Janukoviča i njegov bliski krug, posebno da se istraže bankarske transkacije iz Ukrajine.

Merkel je, prema riječima njenog glasnogovornika, uvjerila opozicionare da će Njemačka i EU učiniti sve kako bi došlo do “pozitivnog ishoda krize u Ukrajini.

U ponedjeljak je ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio kako će ovoga tjedna Moskva od obećanih 15 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu uputiti Kijevu prvu tranšu od 2 milijarde dolara.

Rusija je Janukoviču u decembru obećala financijsku pomoć nakon što je Ukrajina odbila potpisati sporazum o pridruživanju i trgovini s EU.

Zbog tromjesečne politički krize, ukrajinska valuta hrivna oslabila je od početka godine za 7 posto.
XS
SM
MD
LG