Dostupni linkovi

Advokati Mursija i ostalih optuženih napustili sudnicu



Advokati svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija i ostalih optuženih za kovanje zavjere sa stranim grupama i potkopavanje nacionalne bezbjednosti, napustili su danas sudnicu, u znak protesta zbog zvučno izolovanih staklenih kaveza u kojima se optuženi nalaze tokom suđenja, javila je državna televizija.

Sudija u procesu protiv Mursija i još 35 optuženih, pošto su advokati napustili sudnicu prvog dana suđenja u tom procesu, najpre je proglasio pauzu, da bi nešto kasnije saopštio da se suđenje odlaže do 23. februara.

Kako prenosi privatna televizijska mreža CBC, sudija je advokatima rekao da će se proces nastaviti bez njih. Ta televizija je takođe prenijela da je Mursi vikao na početku suđenja da ne čuje ništa.

Sudija je poslao tehničare da ispitaju kavez kako bi provjerili Mursijeve tvrdnje, prenosi CBC. Sudija je potom naredio da se pojača zvuk kako bi Mursi bolje čuo. Advokati optuđenih su i poslije toga ostali nezadovoljni, te su napustili sudnicu.

Mursi i ostali optuđeni stavljeni su u kavez, pošto su ometali čak i druga suđenja nadvikujući se sa sudijom i uzvikujući slogane.

Kavez je tako napravljen da sudija ima kontrolu nad tim da li mođe da se čuje ono što optuženi govore, ili ne.

Mursija je vojska svrgla u julu prošle godine, poslije masovnih protesta u kojima je tražena njegova smjena nakon samo godinu dana na čelu države. On se sada, zajedno sa liderima njegovog Muslimanskog bratstva, suočava sa nekoliko suđenja, po različitim optužbama, od kojih je za neke zaprijećena smrtna kazna.
XS
SM
MD
LG