Dostupni linkovi

Napolitano započeo konzultacije za premijera Italije


Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano započeo je konzultacije nakon ostavke premijera Enrica Lette dan ranije te prije imenovanja njegova nasljednika, mladog firentinskog gradonačelnika Mattea Renzija.

Prvi je stupio u predsjedničku palaču Daniel Alfreider, predstavnik lingvističke manjine Južnog Tirola. Za njima bi trebali uslijediti Albert Laniece i Rudi Franco Marguerettaz, iz frankofone pokrajine Val d'Aoste.

Potom će predsjednik primiti ostale male stranke prije nego popodne krenu dolaziti predstavnici Novog desnog centra, otpadničkog ogranka stranke Forza Italia Silvija Berlusconija koji je prešao u oporbu nakon što je u prvim mjesecima podržavao Lettinu vladu.

Čelnik Novog desnog centra i bivši ministar unutarnjih poslova Enrica Lette Angelino Alfano, koji je najavio u razgovoru za Messaggero da očekuje da mu Renzi podnese precizan program, morat će reći ostaje li pri podršci koaliciji ljevice i desnice na vlasti unazad 10 mjeseci.

Budući da je Napolitano odbio održavanje novih izbora, Matteo Renzi morat će raditi sa sadašnjim sastavom parlamenta u kojem nije imao većinu ni prošlog proljeća.
XS
SM
MD
LG