Dostupni linkovi

Ashdown: EU mora učiniti više za Bosnu i Hercegovinu


Bivši čelnik Liberalnih demokrata i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Paddy Ashdown u ekskluzivnom intervjuu za CNN izjavio je, u vezi sa posljednjim dešavanjima u BiH, da su pripadnici svih naroda u zemlji "ustali protiv korumpiranih političara".

Naglasio je kako “Evropska unija mora učiniti mnogo više da pomogne Bosancima i Hercegovcima da izgrade funkcionalnu državu koja bi mogla služiti svim građanima”.

Osvrćući se tokom razgovora i na Dejtonski mirovni sporazum, Ashdown je rekao da je to bilo idealno rješenje da se postigne mir u zemlji 1995. godine.

Ipak, napominje kako je Dejtonski sporazum bio “pogrešna osnova da se izgradi održiva zemlja”.

Smatra da je ipak dobra vijest što su u BiH na ulice izišli demonstranti iz svih nacionalnih skupina napominjući kako su se ljudi u toj zemlji “okrenuli protiv političke elite koja je sve do sada vodila zemlju."

Na kraju poručuje kako postoji mogućnost da će neke političke snage u BiH posegnuti za podjelom zemlje.

“Međunarodna zajednica mora odmah djelovati. Ako sada nešto ne učine, bojim se razvoja situacije gdje će zavladati secesionizam koji bi mogao postati nezaustavljiv, posebno uoči izbora”, kazao je Ashdown.
XS
SM
MD
LG