Dostupni linkovi

Država nemoćna da zaustavi kupovinu znanja


Pravni fakultet u Podgorici, ilustracija
Pravni fakultet u Podgorici, ilustracija
Javna je tajna da izvjestan broj studenata u Crnoj Gori umjesto da napišu diplomski ili seminarski rad naruče da im se uradi za novac iako je to na Univerzitetu strogo zabranjeno, a u oglasima je veliki broj onih koji pružaju te usluge.

Studentkinja filosofije Maja kaže da je Univerzitet slika društva u cjelini,pa je ne čudi što studenti naručuju da im neko za novac uradi diplomske radove.

I sama je prisustvovala situaciji kada je student prijavio rad koji je naručio preko oglasa:

“Takav je obrazovni sistem da se sve temelji na tom znanju koje se kupuje.Ja sam saznala da je student koji je kupio rad je kažnjen jer se ipsostavilo da je rad koji je donio zapravo bio plagijat sa interneta. Ne znam kako je kažnjen.”

Studenti Filozofskog fakulteta sa kojima smo razgovarali imaju razumijevanja za kolege koji to rade:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link

Ilustracije radi pozvali smo broj koji nudi usluge izrade seminarskih, diplomskih i magistarskih radova:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
Direktan link

Na pitanje:da li će se i kada stati na put ovoj pojavi prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu prof.dr Goran Barović kaže da je pitanje dana kada će biti uveden softver koji će pomoći akademskom osoblju prilikom utvrđivanja da li je neki rad plagijat:

“To je softver koji bi trebalo da provjerava sve seminarske,diplomske i druge radove koji se rade na Univerzitetu Crne Gore. Znači da se vrši upoređivanje tog novopredatog rada sa nekim ranije urađenim radovimane samo onima urađenim na našem već i onima urađenim na univerzitetima regiona. Mislim da su i kolege iz regiona sasvim saglasne oko toga da se ta upoređivanja rade na svim univerzitetima regiona gdje bi se najčešće mogla desiti ta razmjena radova. Mislim da je pitanje dana kada će taj softver početi sa radom”, kaže Barović.

Podsjetimo, u Statutu Univerziteta Crne Gore piše da se “licu koje je steklo odgovarajući stepen ili diploma može odlukom Upravnog odbora Univerziteta, na prijedlog Senata, oduzeti stečeni stepen ili diploma, u slučajevima prevare ili obmane, uključujući i plagijat ili prisvajanje tuđeg autorstva, kršenja autorskog prava ili druge neetičke prakse.

Profesor Goran Barović kaže da je odgovornost na profesorskom kadru i naglašava da na Filozofskom fakultetu do sada nijesu imali ni jednu prijavu da je student prijavio rad koji je plagijat.
XS
SM
MD
LG