Dostupni linkovi

Inzko: EU trupe angažovati ako stanje u BiH eskalira



Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ocijenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU.

"Razmotrićemo stanje u Bosni i Hercegovini u utorak u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u BiH. Ako stanje bude eskaliralo moraćemo eventualno da razmišljamo o trupama EU. Međutim, ne sada", poručio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Inzko je istakaoo da je sadašnje stanje najgore od završetka rata u Bosni i Hercegovini, od Dejtonskog sporazuma 1995.godine. Istovremeno je negirao da "gori" Balkan, ukazujući da Srbija dobro napreduje.

Takođe, naglasio je da nasilje sa više od 100 povređenih mora da se najoštrije osudi. Međutim, protesti su, kako je dodao, opravdani, a posebno je socijalna neravnopravnost vodila ka tome.

"Dugo ljudi nisu protestovali jer im je mir poslije rata sa više od 100.000 mrtvih bio važan. Nosioci protesta su uglavnom Bošnjaci, muslimani. Sve je pošlo iz Tuzle gdje radnici već godinu dana svake srijede demonstriraju, ali im se nije pridavala pažnja", objasnio je Inzko.

On je potvrdio da je djelimično uzrok haosa i državna konstrukcija koja ne funkcioniše.

"Dejtonski sporazum je bio mirovni sporazum, koji je bio jako uspješan. Međutim, kao ustavni sporazum on je suviše komplikovan. U bosansko-hrvatskoj federaciji postoji 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutrašnjih poslova. To je neefikasno i preskupo", naglasio je austrijski diplomata.
XS
SM
MD
LG