Dostupni linkovi

Hiljadu učitelja protestovalo na trgu u Zagrebu


Oko hiljadu učitelja protestovalo je ispred sjedišta Vlade i Sabora na Markovom trgu u Zagrebu, zbog vladinih mjera štednje koje pogađaju i zaposlene u školama.

Nezadovljan statusom i pravima zaposlenih u osnovnim školama, protest je organizovao Sindikat hrvatskih učitelja, čiji su se predstavnici okupili na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, odakle su u koloni krenuli prema vladi.

Nosili su transparente, među kojima su se isticali: "Gdje je nestala Hrvatska - zemlja znanja", "Nama smanjujete primanja - zar smo mi izazvali krizu", "Ko laže, taj i krade" i "Rane od rezova nikad ne zacjeljuju".

"Ne igrajte se s našom budućnosti jer ako mislite da je obrazovanje skupo, čekajte da vidite koliko košta glupost", poručila je na Markovom trgu predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Ona je rekla da su učitelji svjesni nužnosti rezova, ali da smatraju da rezovi treba da budu ravnomjerno raspoređeni, i poručila vladajućima da krenu od sebe.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec naglasio je da učitelji neće dozvoliti uništavanje svoje budućnosti, dok je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio da se Hrvati moraju probuditi.

Sindikat hrvatskih učitelja je uoči protesta u saopštenju upozorio da su stečena prava učitelja dovedena u pitanje i upozorio na nepostojanje socijalnog dijaloga i ignorisanja stavova Sindikata. Poručili su da je današnji protest tek prvi u nizu akcija.
XS
SM
MD
LG