Dostupni linkovi

Euro naglo porastao nakon odluke ECB


Euro je naglo porastao u četvrtak nakon što je Evropska centralna banka (ECB) odlučila da zadrži referentne kamatne stope nepromijenjenim.

Predsjednik ECB, Mario Draghi, nakon sastanka je saopštio da se za sada ne razmatra dodatno popuštanje monetarne politike u cilju smanjivanja deflatornog pritiska.

Sa druge strane u SAD su objavljeni su mješoviti rezultati. I dok se podaci sa tržišta rada bili pozitivni trgovinski deficit se povećao i to sa 34,56 milijardi USD na 38,7 milijardi.

"Investitori sa pažnjom očekuju današnji izveštaj o stopi nezaposlenosti. Tokom azijskog trgovanja euro je pao 0,05 odsto u odnosu na dolar\", navedeno je u izvještaju FXlidera.

Britanska funta je u četvrtak ostala stabilna u odnosu na dolar.

Bank of England odlučila je da ne mijenja dosadašnju monetarnu politiku tako da su referentne kamatne stope ostale na 0,5 odsto a program kupovine obveznica na 375 milijardi GBP.

Ova odluka je stigla nakon što je dan ranije objavljeno da je dominantan sektor usluga tokom januara usporio, ali da je ipak održan solidan rast. Tokom azijskog trgovanja sterling je porastao 0,12 odsto u odnosu na dolar.
XS
SM
MD
LG