Dostupni linkovi

logo-print

Tortura žena u zatvorima Iraka


Hiljade žena nelegalno su smeštene u iračke zatvore i one tamo trpe torturu i druge oblike zlostavljanja, uključujući seksualno, saopštava Hjuman rajts voč.
Izveštaj humanitarne organizacije napravljen je na osnovu svedočenja zatočenih žena, njihovih rođaka i advokata, zatvorskih lekara, sudskih dokumenata i razgovora sa lokalnim zvaničnicima, preneo je AFP.

U izveštaju se kaže da su većina žena u iračkim zatvorima pripadnice sunita, čija je populacija nezadovoljna kako se prema njoj odnose vladajući šiiti.

Žene su u zatvorima prebijane, udarane, šamarane, podvrgnute elektro šokovima i silovane, dok je nekima prećeno da će biti silovane, neki put i u prisustvu njihove rodbine, muškaraca.

"Iračke snage bezbednosti i zvaničnici rade tako kao da će brutalno zlostavljanje žena učiniti zemlju sigurnijom", naveo je zamenik direktora za Bliski istok i Severnu Afriku HRW, Džo Stork.

"Te žene i njihova rodbina rekli su nam da sve dok snage iračke snage bezbednosti nekažnjeno zlostavljaju ljude, može se očekivati samo da se situacija pogorša", rekao je on.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG