Dostupni linkovi

Članice Pusi Rajota u Njujorku kritikuju Rusiju



Dve članice ruske pank grupe Pusi Rajot, koje su nedavno puštene na slobodu, pozvale su Amerikance koji odu na Zimske olimpijske igre u Sočiju da dobro pogledaju zemlju gde se održavaju Igre.

Marija Aljohina i Nadežda Tolokonikova sinoć su se prvi put obratile američkoj javnosti od kada su doputovale u SAD.

One će učestvovati večeras u Bruklinu na humanitarnom koncertu koji organizuje Amnesti internešenal pod nazivom "Bringing Human Rights Home". Predstaviće ih američka pevačica Madona.

Muž Tolokonikove Pjotr Verzilov ranije je agenciji Frans pres rekao da dve članice ruske grupe neće pevati na koncertu, nego da će samo pročitati govor o političkoj situaciji u Rusiji.

Koncert je prvi koji organizuje Amnesti Internešenla od koncerata za ljudska prava od 1986. do 1998. na kojima su nastupali između ostalih i Brus Springstin, Sting i Piter Gebrijel.

Tolokonikova i Aljohina puštene su na slobodu krajem prošle godine. One su prethodno osuđene na po dve godine zatvora za huliganstvo zbog performansa u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za treći predsednički mandat.

Treća članica grupe, Jekaterina Samucevič, posle žalbe na presudu osuđena je na uslovnu kaznu.
XS
SM
MD
LG