Dostupni linkovi

Minhen: konferencija o globalnoj bezbjednosti



Državnici iz cijelog svijeta i stručnjaci za međunarodne odnose okupiće se danas u Minhenu na tradicionalnoj konferenciji o globalnoj bezbjednosti, u vrijeme kad međunarodna zajednica pokušava naći rješenje za niz svjetskih sukoba i kriza, od Sirije i Bliskog Istoka do Ukrajine i Kosova.

Rat u Siriji, sukob vlasti i opozicije u Ukrajini, sporni iranski nuklearni program, dijalog Izraelaca i Palestinaca te Prištine i Beograda bit će u fokusu godišnjeg okupljanja međunarodne strateško-bezbjednosne zajednice" koji se u glavnom gradu Bavarske održava 50. put.

U Minhenen stižu američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, šefovi ukrajinske opozicije Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk, ključni akteri izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi, visoki iranski zvaničnici, te kosovski i srbijanski premijer Hashim Tači i Ivica Dačić.

Minhenska bezbjednosna konferencija jedan je od najvažnijih foruma o sigurnosnoj politici i međunarodnim odnosima koji svake godine okuplja predsjednike država i vlada, ministre inostranih poslova i obrane, dužnosnike međunarodnih organizacija, stručnjake s područja međunarodnih i bezbjednosnih politika, te poslovne ljude.
XS
SM
MD
LG