Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja pokreće nuklearni reaktor


Sjeverna Koreja je ostvarila prijetnje da će unaprijediti program nuklearnog naoružanja, istakao je direktor američke Nacionalne obavještajne službe James Klaper.

U pisanom izvještaju odboru za obavještajne poslove Senata, Klaper je naveo da je Sjeverna Koreja proširila postrojenje za obogaćivanja urana u kompleksu Njogbjon i da je ponovo pokrenula reaktor koji je bio korišten za proizvodnju plutonija do njegovog zatvaranja 2007. godine, prenijela je agencija AP.

I obavještajna služba Južne Koreje je, također, saopćila da je reaktor ponovo uključen.

"Sjevernokorejsko nuklearno oružje i raketni programi predstavljaju ozbiljnu prijetnju SAD-u kao i sigurnosti u istočnoj Aziji", naglasio je Klaper u izvještaju. On je istakao da je Pjongjang posvećen razvijanju rakete dugog dometa koja može da ugrozi teritoriju SAD.

Satelitski snimci nastali ovog mjeseca pokazuju da Sjeverna Koreja radi na izmjenama glavnog mjesta za lansiranje rakete, 10 metara duže od one od 30 metara koja je lansirana u svemir prije godinu dana, a procjenjuje se da lansiranje neće biti moguće prije marta ili aprila.

Lansiranje trodijelne rakete Unha-3 u svemir 2012. godine sa zapadne obale u SAD je protumačeno kao zabrinjavajući znak da se Pjongjang približava cilju, raketi s nuklearnom bojevom glavom koja može da stigne do Amerike.

Sjeverna Koreja je tvrdila da je lansiranje dio miroljubivog svemirskog programa.
XS
SM
MD
LG