Dostupni linkovi

51 % građana Srbije podržava članstvo u EU


Više od polovine građana Srbije, njih 51 odsto, podržava članstvo naše zemlje u EU, pokazalo je istraživanje vladine Kancelarije za evropske integracije.

Na pitanje "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 51 odsto građana bi glasalo za, što je jedan odsto više nego u prethodnom istraživanju, a 22 odsto bi bilo protiv što je pad za dva odsto. Takođe, 20 odsto ispitanih ne bi glasalo, a sedam odsto ne zna šta bi odgovorilo.

"Ovaj nivo podrške procesu pristupanja naše zemlje EU objašnjava se time da se građani pozitivnije izražavaju o članstvu u Uniji, u svetlu otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Ispitanici su naveli da bi članstvo Srbije u EU za 44 odsto njih bila dobra stvar, 26 odsto smatra da je to loše, a 29 odsto da to nije ni dobra, ni loša stvar.

Većina građana, njih 68 odsto, smatra da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo, već zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije Srbije.

Takođe, 39 odsto građana borbu protiv korupcije svrstava u najznačajnije reforme.
XS
SM
MD
LG