Dostupni linkovi

Suđenje Mursiju odloženo za 22. februar



Drugo ročište na suđenju svrgnutom egipatskom predsedniku Muhamedu Mursiju zbog organizovanja masovnog bekstva iz zatvora 2011. biće održano 22. februara, prenosi državna egipatska agencija Mena.

Mena navodi da je sud odlučio da do tada odloži suđenje Mursiju i ostalim osumnjičenima, kako bi omogućio njihovim advokatima da prouče dokumenta u vezi sa slučajem.

Mursi i još 130 ljudi je optuženo za organizovanje bekstva više od 20.000 zatvorenika iz egipatskih zatvora, među kojima je bio i Mursi i lideri njegovog Muslimanskog bratstva, tokom 18-dnevnog ustanka protiv njegovog prethodnika Hosnija Mubaraka 2011.

Mursi je danas na početku suđenja poručio da on ostaje legitimni lider Egipta. On je bio u staklom oivičenom metalnom kavezu, odvojen od ostalih optuženih, koji su takođe bili u staklenom kavezu.

Prema snimcima državne televizije, svrgnuti egipatski predsednik je gnevno sudije pitao zašto je na sudu, skačući unutar kaveza. Ostali optuženi su okrenuli leđa sudu, čime su, prema rečima novinara državne televizije koji je komentarisao prenos, izrazili svoj protest zbog suđenja.

Mursi je držan na nepoznatoj lokaciji, otkada ga je vojska svrgla s predsedničke funkcije 3. jula, posle protesta miliona Egipćana nezadovoljnih njegovom vladom. Protiv njega su pokrenuta još tri sudska procesa, po različitim optužbama, od kojih neke povlače smrtnu kaznu.
XS
SM
MD
LG