Dostupni linkovi

I SE preti sankcijama Rusiji ako ne sprovede istragu



Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) preporučiće svojim članicama da slede primer SAD i uvedu "ciljane sankcije" odgovornima za smrt ruskog pravnika Sergeja Magnitskog ako ruske vlasti ne sprovedu kompletnu istragu o njegovoj
smrti, objavljeno je danas na sajtu SE.

Magnitski koji je bio pravnik investicionog fonda Hermitedž, optužen je za utaju poreza. Umro je 2009. u zatvoru zbog toga što mu nije, kako je utvrđeno, pružena odgovarajuća lekarska nega.

U danas usvojenoj rezoluciji pod nazivom "Odbacivanje nekažnjivosti za ubistvo Sergeja Magnitskog", PS SE poziva nadležne ruske vlasti da sprovedu kompletnu istragu okolnosti i konteksta smrti Magnitskog i eventualne odgovornosti svih umešanih zvaničnika.

Ruski istražitelji zatvorili su marta 2013. slučaj Magnitskog zbog nedostatka dokaza koji bi potvrdili da je počinjen zločin. Jedina osoba koja je bila optužena u ovom slučaju, bivši zamenik direktora zatvora Dmitrij Kratov oslobođen je krajem decembra 2012. Magnitski je, međutim, u julu 2013. posthumno proglašen krivim za utaju poreza.

Magnitski je pritvoren 2008. pošto je optužio zvaničnike ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova da su učestvovali u krađi 230 miliona dolara državnih para. Isti ti zvaničnici njega su kasnije optužili za utaju poreza.

SAD su u decembru 2012. usvojile "zakon Magnitski", kojim su uvedene vizne i ekonomske sankcije osobama koje su, po oceni Vašingtona, krive za smrt tog ruskog pravnika.

Ruska Duma je, u znak odmazde, istog meseca usvojila zakon kojim se Amerikancima zabranjuje usvajanje ruske dece.
XS
SM
MD
LG