Dostupni linkovi

Poslanici traže da kraljica Elizabetu smanji troškove



Poslanici britanskog parlamenta zatražili su danas od kraljevske porodice i kraljice Elizabete Druge da smanje troškove i da se ozbiljno počne da rešava pitanja
mnoštvo zakasnelih radova na kraljevskom imanju.

Prema izveštaju britanskog Komiteta za javne troškove, finansijski rezerve kraljice su smanjene na rekodno niskih milion funti (1,2 miliona evra), pošto je kraljevska kuća imala deficit od 2,3 miliona funti 2012. i 2013. godine, što je procenjeno kao veoma mala cifra.

Predsedavajuća odborom Margaret Hodž je rekla da "postoji prostor da
kraljevska kuća napravi više prihoda i smanji svoje troškove"

Margaret Hodž je rekla da su velike sume novca neophodne za održavanje "nasleđa od nacionalnog značaja" kao što je mauzolej Viktorije i Alberta u Londonu, koji čeka više od 18 godina da bude renoviran.

Radovi su takođe potrebni na Bakingemskoj palati, jer jedan od krovova prokišnjava, dok su neki bojleri stari više od 60 godina, a u palata ima i puno azbesta, navodi se u izveštaju Odbora i dodaje da i u dvorcu Vindsor treba menjati deo krova i vodovodne cevi.

"Kraljevska porodica treba ozbiljno da se pozabavi planovima kako će obaviti zaostale radove na održavanju", ocenila je Margaret Hodž.

Neimenovani portparol Bakingemske palate izjavio je da je za kraljvevsku porodicu prioritet smanjenje troškova i održavanje imanja.

"Jedan od poslednjih radova održavanja je bila zamena dela olovnog krova kraljevske biblioteke Vindsora kao i obnova podruma Bakingemske palate", dodao je portparol.
XS
SM
MD
LG