Dostupni linkovi

Prosvjednici zauzeli ministarstvo pravosuđa u Kijevu



Više desetaka prosvjednika zauzelo je sinoć zgradu ministarstva pravosuđa u središtu Kijeva, a na jugoistoku zemlje policija je rastjerala više tisuća prosvjednika koji su htjeli zauzeti zgradu uprave u Zaporožju, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Nitko od predstavnika redarstvenih snaga nije čuvao zgradu ministarstva pravosuđa, nekoliko desetaka metara od mjesta u ukrajinskoj prijestolnici na kojemu su se utaborili prosvjednici. Jedan prosvjednik koji je htio ostati anoniman rekao je da su ondje zatekli tek tri čuvara koja nisu pružala otpor. Rekao je da je ministarstvo pravosuđa u rukama prosvjednika i upozorio da njegovi zaposlenici u ponedjeljak neće moći raditi.

Stanje u pokrajinama jučer je bilo napeto pošto su prosvjednici, nezadovoljni odbijanjem vlasti da prihvati njihove zahtjeve, pokušali zauzeti javne zgrade, što je ponegdje bilo praćeno sukobima sa specijalnom policijom. Prosvjedi su održani u gotovo svim većim regionalnim središtima.

Ukrajinski parlament za sutra je sazvao izvanrednu sjednicu, zbog čega su stranke izložene pritisku da se do tada moraju dogovoriti. Istog dana treba se održati summit EU-Rusija.
XS
SM
MD
LG