Dostupni linkovi

Kličko pozvao na smirivanje tenzija dok traju pregovori



Jedan od šefova ukrajinske opozicije Vitalij Kličko apelovao je danas na smirivanje tenzija između proevropskih demonstranata i policije, dok ne budu završeni pregovori vlasti i opozicije, koji su zakazani za poslepodne.

"Vratiću se ovde u 20 časova i obavestiću vas o rezultatima pregovora", rekao je Kličko, obraćajući se demonstrantima koji su i danas okupljeni na ulicama Kijeva.

On je razgovarao i sa pripadnicima policije, koji su mu obećali da na demonstrante neće bacati šok bombe i suzavac dok god pregovori ne budu okončani.

"Šanse (za postizanje dogovora) su male, ali postoje", rekao je danas Kličko i zatražio od demonstranata da vatrogascima dozvole da ugase vatru od zapaljenih guma, koje su im od noćas služile za barikade.

Nekoliko desetina demonstranata, koji su od jutros na ulicama Kijeva, uprkos temperaturi od minus deset stepeni, bacali su Molotovljeve koktele na policiju. Povremeno se se čule manje eksplozije, pošto je policija odgovarala suzavcem i šok bombama.

Jučerašnja prva runda pregovora vlasti i opozicije nije dala rezultata, a Kličko je sinoć zapretio da će protivnici režima krenuti "u ofanzivu", ukoliko vlast ne bude napravila izvesne ustupke.

Opozicija traži raspisivanje prevremenih izbora, kako bi bili okončani protesti koji su pre dva meseca počeli zbog odluke ukrajinskih vlasti da ne potpiše sporazum o pridružvanju EU.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov odbacio je ultimatum lidera opozicije. "Vlasti žele konstruktivan dijalog sa opozicijom, ali neće prihvatiti uslove ultimatuma", rekao je Azarov za Bi-Bi-Si (BBC).

U žestokim sukobima policije i demonstranta u Ukrajini, nakon donošenja zakona kojim se pooštravaju kazne učesnicima demonstracija, u poslednjih nekoliko dana poginulo pet je ljudi. Oko 300 lica je ranjeno u sukobima u sredu, a 75 je privedeno.
XS
SM
MD
LG