Dostupni linkovi

Josip Perković: Nemam veze s Udbinim ubistvima



Bivši visoki funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković negirao je u intervjuu za Dojče Vele (Deutsće Welle-DW) umešanost u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena.

Perković bi u narednih desetak dana trebalo da bude izručen Nemačkoj čije ga pravosuđe sumnjiči za učešće u Đurekovićevom ubistvu.

On je u prvom video intervjuu rekao da se "bavio klasičnim obaveštajnim poslom na zaštiti hrvatskog teritorija", ne želeći da kaže ko je dao nalog za Đurekovićevo ubistvo.

"Ne bih to komentarisao, jer nemam temeljnih podataka o tim istragama", odgovorio je Perković koji je u tajnoj službi Udbi od 1979. bio zadužen za praćenje hrvatskih emigranata u Nemačkoj.

Vrhovni sud Hrvatske odbio je u petak žalbe Perkovićeve odbrane i Državnog tužilaštva na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je odobreno izručenje Perkovića Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje. Time je odluka o izručenju postala pravosnažna, a Perkovićev advokat Ante Nobilo podneo je juče ustavnu tužbu, ali i zahtev za izdavanje privremene mere obustave izručenja. Odbrana
smatra da Perković u Nemačkoj ne bi imao pravedno suđenje.

Perković od početka ne pristaje na izručenje i tvrdi da je žrtva lažnog svedočenja Udbinog operativca Vinka Sindičića koji je nedavo u pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je po uputstvima nemačke tajne policije lažno svedočio u slučaju Đureković.

Za razliku od slučaja Perković, sud u Velikoj Gorici u istom slučaju je zbog zastarelosti odbio da izruči Zdravka Mustača.
XS
SM
MD
LG