Dostupni linkovi

Protest novinara u Crnoj Gori



Flasterom zapušenih usta, novinari u Crnoj Gori danas su obeležili svoj dan protestom ispred zgrade vlade koju smatraju odgovornom za sve učestalije napade na
medije i novinare.

Više desetina novinara, protestovalo je ispred zgrade vlade u Podgorici u vreme kada se u sedištu izvršne vlasti održavala sednica vlade premijera Mila Đukanovića.

Predsednik Upravnog odbora Sindikata medija Darko Ivanović je kazao da su "novinari ujedinjeni u ćutanju, jer im samo to preostaje".

Napadi na novinare u Crnoj Gori učestali su poslednjih godina i većina njih nije rasvetljena.

Krajem decembra na redakciju dnevnog lista Vijesti u Podgorici, bačena je bomba, dok je u zgradi tog uticajnog lista bilo 15 ljudi, a bilo je i drugih napada na tu kuću i njene novinare.

Početkom januara u Nikšiću je pretučena dopisnica dnevnog lista Dan Lidija Nikčević. Vlasnik i urednik te dnevne novine Duško Jovanović ubijen je pre skoro deset godina, a ubica i motiv zločina još nisu poznati.

Evropska komisija je u poslednjem izveštaju o napretku Crne Gore navela da umešanost javnih službenika, posebno policijskih, u zastrašivanje i napade na novinare, zabrinjava kao i porast nasilja nad novinarima.
XS
SM
MD
LG