Dostupni linkovi

Damask demantuje izveštaj o masovnim ubistvima



Sirijsko ministarstvo pravde odbacilo je danas optužbe na račun režima u Damasku o sistemskim mučenjima i ubistvima na hiljade zatvorenika od početka pobune, ocenivši da je reč o "ispolitizovanom i lažnom" izveštaju.

Trojica bivših tužilaca za ratne zločine objavili su juče izveštaj u kome je navedeno da postoje jasni dokazi da je sirijski režim sistematski mučio i ubio oko 11.000 zatvorenika od marta 2011. godine.

Istražitelji su ispitali na hiljade fotografija mrtvih zatvorenika koje je iz Sirije prokrijumčario jedan sirijski dezerter, fotograf vojne policije. Fotograf, imenovan samo kao Cezar, prokrijumčario je oko 55.000 digitalnih fotografija 11.000 leševa.

Većina žrtava na fotografijama bili su mlađi muškarci, a na mnogim telima vidljivi su bili tragovi mučenja, krvi i izgladnjivanja.

Istražitelji su rekli da prikupljene fotografije podsećaju na one iz nacističkih logora smrti u Drugom svetskom ratu.

Sirijsko ministarstvo pravde navodi da su prikazane fotografije u izveštaju "lažne".

Na nekim od tih fotografija, kako se dalje navodi, prikazani su "strani teroristi" koji su ubijeni tokom napada vladinih snaga, dok su na drugim žrtve koje su mučili do smrti "naoružane terorističke grupe".

“Cilj izveštaja, koji je objavljen dva dana uoči međunarodne konferencije o Siriju, jeste da potkopa napore da se postigne mir”, zaključeno je u saopštenju.

Na mirovnoj konferenciji u švajcarskom gradiću Montrou, takozvanoj "Ženevi 2", prvi put od početka sirijskog konflikta pre skoro tri godine sastali su se predstavnici sirijskog režima i opozicionih grupa.
XS
SM
MD
LG