Dostupni linkovi

Ostojić: Izručenje Perkovića u bilo kom trenutku



Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je danas da izručenje bivšeg funkcionera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića može da bude realizovano u bilo kom trenutku, ali da Nemačka prethodno mora da inicira postupak predaje.

On je novinarima u Saboru rekao da će predaja biti na teritoriji Hrvatske, najverovatnije na zagrebačkom aerodromu.

Prema njegovim rečima, nemačka strana već je dobila rešenje suda u Zagrebu kojim je odobreno Perkovićevo izručenje.

Vrhovni sud odbio je u petak žalbe Perkovićeve odbrane i Državnog tužilaštva na odluku Županijskog suda u Zagrebu kojom je odobreno njegovo izručenje Nemačkoj, koja ga traži zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji ubistva političkog emigranta Stjepana Đurekovića u okolini Minhena 1983.

Time je odluka o izručenju postala pravosnažna, a Perkovićev advokat Ante Nobilo najavio je da će danas podneti ustavnu tužbu, ali i zahtev za izdavanje privremene mere obustave izručenja.

Perković od početka ne pristaje na izručenje i tvrdi da je žrtva lažnog svedočenja Udbinog operativca Vinka Sindičića, koji je nedavo u pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je po uputstvima nemačke tajne službe lažno svedočio u slučaju Đureković.

Za razliku od Perkovića, sud u Velikoj Gorici u istom slučaju je zbog zastarelosti odbio da izruči bivšeg funkcionera jugoslovenske tajne službe - Zdravka Mustača.
XS
SM
MD
LG