Dostupni linkovi

Keri: Nema mesta za Asada u tranzicionoj vladi



Sirijski predsednik Bašar al Asad ne može da ima mesto u tranzicionoj vladi jer je izgubio legitimitet lidera, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) na otvaranju mirovne konferencije o Siriji u švajcarskom gradu Montrou.

Keri je dodao da je konferencija test za međunarodnu zajednicu da pronađe rešenje za okončanje sukoba. On je dodao da to znači da Asad neće biti deo te vlade.

"Nema govora da neko ko je bio tako brutalan prema vlastitom narodu zadrži legitimitet da vlada", rekao je Keri.

I vođa sirijske opozicije Ahmad Džarba rekao je danas da nema govora da Bašar al Asad ostane na vlasti.

On je optužio Asadove snage da podržavaju Al kaidu na ratištima u Siriji i pozvao Vladu da se povinuje sporazumu sa konferencije "Ženeva 1" i preda vlast prelaznom telu.

On je rekao da objavljene fotografije na kojima se vide zatvorenici koje su mučili sirijski pripadnici snaga bezbednosti podsećaju na nacističke zločine iz Drugog svetskog rata.

Istovremeno, šef sirijske diplomatije Valid al Mualem rekao je da samo sirijski narod može da donese odluku o sudbini predsednika Bašara al Asada.

Mualem je na početku konferencije pozvao sve strane sile da prekinu da podržavaju terorizam i da ukinu sankcije Damasku.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je pozvao "spoljne igrače" da se ne mešaju u unutrašnje poslove Sirije i rekao da u rešavanju krize treba konsultovati Iran.

"Uvereni smo da će transformacija biti efikasna ako je čisto politička, bez upotrebe sile", rekao je Lavrov.
XS
SM
MD
LG