Dostupni linkovi

Sutra konačna presuda Šainoviću i saoptuženima



Haški tribunal izreći će sutra konačnu presudu Nikoli Šainoviću i generalima Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću po optužnici za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Prvostepenom presudom, Tribunal je 29. februara 2009. nepravosnažno osudio Šainovića (64) i generale Pavkovića (66) i Lukića (57) osudio na po 22 godine zatvora. Šainović je 1999. bio potpredsednik vlade SRJ; Pavković komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, a Lukić načelnim štaba MUP na Kosovu.

General Lazarević (63), tadašnji komandant Prištinskog korpusta VJ, nepravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora.

Svi su na presude uložili žalbu. Tokom žalbene rasprave u martu ove godine, tražili su da budu oslobođeni, nasuprot tužilaštvu koje je zahtevalo da im kazne budu "značajno povećane".

Oni su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.

Milana Milutinovića, koji je 1999. bio predsednik Srbije, Tribunal je posle prvostepenog procesa oslobodio optužbi za zločine na Kosovu.

Šainović je u pritvoru Tribunala od proleća 2002. kada se dobrovoljno predao. Generali Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005.
XS
SM
MD
LG