Dostupni linkovi

Davos: počinje Svjetski ekonomski forum



Elita iz svijeta politike i privrede okupiće se, od 22. do 25. januara, na 44. Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

Ovogodišnji Forum održava se pod sloganom "Obnova svijeta". Među glavnim temama su klimatske promjene o kojima će govoriti generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun. Raspravljaće se i o ulozi diplomatije u rješavanju sirijske krize, o dešavanjima u Ukrajini, dok će izraelski premijer Benjamin Netanjahu govoriti o političkim i ekonomskim perspektivama svoje zemlje.

Očekuje se dolazak više od 40 šefova država i vlada, među kojima će biti i premijer Australije Toni Abot, koji predsjedava grupom G20, predsjednica Brazila Dilma Rusef, premijer Japana Šinzo Abe i njegov britanski kolega Dejvid Kameron. Skupu će prisustvovati i iranski predsjednik Hasan Rohani.

Pozvano je još 2.500 učesnika – ekonomski stručnjaci, laureati za Nobelovu nagradu, vjerske vođe, predstavnici sindikata i nevladinih organizacija.

Tehnologija će, takođe, biti oblast o kojoj će se diskutovati, sa gostima poput šefova kompanija Yahoo! Marisom Mejer i Google Erikom Šmitom, iako njihova obraćanja nisu predviđana u zvaničnom programu.

Najavljeno je da će oko 3.000 vojnika čuvati bezbjednost tokom trajanja Foruma.
XS
SM
MD
LG