Dostupni linkovi

Zajednička sjednica Parlamenta BiH o amandmanima na Ustav



Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH održaće danas zajedničku sjednicu na čijem su dnevnom redu prijedlozi amandmana na Ustav BiH u vezi sa provođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Amandmane kojima se otklanja diskriminacija u izboru Doma naroda i Predsjedništva BiH krajem avgusta 2012. godine u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici i delegati HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, poslanik SNSD-a Milorad Živković i delegat iz SDS-a Ognjen Tadić, te poslanik SDA Amir Sarajlić i delegati ove stranke u Domu naroda.

Cilj amandmana je uklanjanje diskriminacije nacionalnih manjina prilikom izbora članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda BiH.

Zajednička sjednica uslijediće nakon još jednog neuspješnog sastanka lidera sedam političkih stranaka prošle sedmice u Sarajevu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom da dogovore rješenje za ovaj problem.

Savjet ministara, odnosno Ministarstvo pravde BiH dali su prije nešto više od godinu dana svoj sud o sva tri predložena seta amandmana, ocjenjujući "opravdanim donošenje amandmana na Ustav BiH u svrhu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu `Sejdić i Finci protiv BiH`".

Ove setove amandmana razmatrala je i Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, pri čemu su amandmani HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 dobili negativno mišljenje.

Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su BiH Evropskom sudu za ljudska prava, jer im je kao predstavnicima romskog, odnosno jevrejskog naroda osporeno pravo da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, pravo da budu izabrani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda imaju samo pripadnici tri konstitutivna naroda.

Za promjenu Ustava BiH potrebna je dvotrećinska većina glasova prisutnih poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
XS
SM
MD
LG