Dostupni linkovi

Radnici Želvoza najavili blokadu grada sutra


Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Želvozu Dragan Milijašević izjavio je da će radnici tog preduzeća sutra blokirati grad.

Razlog za protest je to što se niko od očekivanih ljudi iz Vlade Srbije nije zainteresovao za njihove zahteve.

On je agenciji Beta kazao da su radnice najavile da će od srede u skupštinskoj sali, u kojoj spavaju, početi štrajk gladju, ali nije mogao da precizira koliko će ih štrajkovati.

"Nemamo nikakvih zvaničnih informacija da će neko iz Ministarstva privrede da nas sasluša", naveo je Milijašević.

Oko 400 nezadovoljnih radnika Želvoza 15. januara provalilo je u gradsku skupštinu tražeći povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica, pokretanje socijalnog programa i isplatu zaostalih zarada od maja prošle godine.

Radnici Želvoza su tokom protesta u martu 2012. spavali u skupštinskoj sali, a štrajkovali su i u februaru 2011. kada je većinski vlasnik Želvoza bio konzorcijum Grampet i Remar koji je napustio fabriku krajem marta te godine.

Rumunski konzorcijum je ušao u Želvoz u leto 2008. u vreme kada je sindikat organizovao štrajkove zbog privatizacije. U to vreme Želvoz je imao 1.450 radnika, sada oko 800, od kojih je većina na prinudnim odmorima, a trenutno protestuje do 300 ljudi.
XS
SM
MD
LG