Dostupni linkovi

Artemije: Raščinjen sam iz političkih razloga



Raščinjeni vladika Artemije ocenio je danas da je apel koji mu je patrijarh Irinej uputio - da se "u pokajanju sa puta raskola vrati u svešteno jedinstvo" poziv na reprizu blaćenja i javnog linča koju je već doživeo načinom kojim je, kako navodi, iz političkih razloga, uklonjen sa trona Eparhije raškoprizrenske.

Artemije, raščinjen odlukom Sabora SPC 2010. godine, naveo je u osvrtu na pismo patrijarha, da je odluka kojom je vraćen u monaha doneta iz političkih razloga kako bi se ubrazalo rešavanje pitanja Kosova.

"To nam, izmedu ostalog, potvrđuju i depeše iz Ambasade SAD u Beogradu, koje u javnost iznosi Vikiliks, u kojima se nalaze razgovori pojedinih Arhijereja SPC, pa i Patrijarha sa ambasadorima, u kojima se u više puta govorilo o vladiki Artemiju i njegovim tvrdim stavovima kada je u pitanju Kosovo i Metohija ... Smenom Artemija tražilo se brže rešenje pitanja Kosova i Metohije", navodi Artemije u pismu.

"Način Našeg uklanjanja sa trona ERP izvršen je u jednom blic krigu na nekanonski i neustavni način, bez optuznice, sudskog procesa i dokazane krivice i mogućnosti i prava na odbranu", navodi on.
XS
SM
MD
LG