Dostupni linkovi

SE: Opasni potezi turske vlasti



Savet Evrope (SE) upozorio da bi “politizacija” pravosuđa u Turskoj mogla da oslabi poverenje u državu i da ugrozi demokratiju u zemlji koja pretenduje na članstvo u EU.

Komentar komesara za pravosuđe Saveta Evrope Nilsa Muižnieksa došao je posle nove čistke visokih tužilaca i pritiska vlade koja pojačava kontrolu nad najvišim pravosudnim telom u Turskoj, prenela je agencija AFP.

O predloženim pravosudnim reformama u Turskoj vode se razgovori u atmosferi dubokih političkih previranja, posle istrage koja je prošlog meseca povedena protiv korupcije zahvativši krug ljudi bliskih premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu.

Erdoganova vlada navodno je odgovorila nizom osvetničkih mera protiv policije, tužilaca i sudija, koji su prema njegovom verovanju, iskoristili istragu da bi oslabili njegov politički položaj.

Turski premijer posetiće iduće nedelje Brisel, prvi put pošto su u novembru posle tri godine nastavljeni pregovori o pristupanju EU, a prema njegovim ranije najavljenim očekivanjima, ovo bi trebalo da bude “godina EU” za Tursku.

Opozicija u Turskoj ocenila je da je predlog reforme pravosudja pretnja da će “pasti u vodu 90 godina razvoja demokratije”.

Turska je od 1999. godine kandidat za članstvo u EU, a od 2005. zanično pregovara, a poslednje pregovaračko poglavlje otvorila je 2010. godine. Kipar je blokirao otvaranje šest pregovaračkih poglavlja, uključujući ona o pravosuđu i osnovnim pravima.
XS
SM
MD
LG