Dostupni linkovi

Engelman: Ne zanemariti političku dimenziju pregovora sa EU



Realno je očekivati da pregovori sa EU traju bar šest godina, ali će to zavisiti najviše od Srbije, izjavio je danas ekspert Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) na projektu Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji Andrej Engelman.

"Evropskoj uniji se ne žuri. Ako hoćete da pregovarate 20 ili 30 godina, samo izvolite. Ali vi određujete tempo. Nekad će Uniji trebati pola godine da nešto 'proguta', ali EU je fer i to će učiniti. Na vama je da brzo napredujete", rekao je Engelman na
seminaru o pregovorima o članstvu u EU u Privrednoj komori Srbije.

Za uspeh u pregovorima biće neophodna stručnost za usvajanje i primenu tekovine EU, ali i sposobnost da se zemlje članice ubede da Srbija može da funkcioniše po standardima EU, rekao je on, dodavši da ne treba zanemariti političku dimenziju procesa.

"Formalno je Komisija zadužena, ali zapravo zemlje članice odlučuju o tome", rekao je Engelman.

Kako je naveo, za pristupanje nove zemlje EU obično su zainteresovane one zemlje članice koje su u susedstvu ili imaju neke interese, što bi u slučaju Srbije mogle biti Slovenija, Hrvatska, Austrija, Bugarska i Rumunija.

On je naveo da su pregovori sve teži iako su formalno uslovi ostali isti.

Razlog za to su problemi koje je EU imala sa primanjem zemalja u prethodnim krugovima proširenja, pa Brisel sada želi da bude sigurniji da je zemlja zaista spremna, rekao je ekspert GIZ-a.
XS
SM
MD
LG