Dostupni linkovi

EU zabrinuta zbog novih ukrajinskih zakona



Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izrazila zabrinutost zbog novih zakona u Ukrajini kojima se drastično sužava sloboda okupljanja i političkog protesta.
"Zakoni kojima se ograničavaju osnovna prava Ukrajinaca doneti su na brzinu i bez poštovanja redovne parlamentarne procedure", upozorila je Ešton u saopštenju za medije.
Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost je ukazala da novi set zakona osim prava na okupljanje ugrožava i slobodu štampe i da je u suprotnosti sa medjunarodnim obavezama koje je Ukrajina ranije prihvatila.

Kritikama se pridružio i evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je na svom tviter nalogu konstatovao da su novi zakoni u suprotnosti sa ambicijama Ukrajine da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Ukrajinom.

SAD su juče osudile nove anti-protestne zakone, kao nedemokratsku odluku ukrajinskog parlamenta Rade. "Proces, kao i suština današnjih postupaka Rade, baca veliku sumnju na ukrajinsko zalaganje za demokratske norme", naveo je američki Stejt dipartment u saopštenju objavljenom nakon jučerašnje parlamentarne sednice.

Zakoni su usvojeni brzo i uglavnom bez zvanične rasprave. AP je 15. januara objavio da je kijevski sud zabranio proteste u centru ukrajinske prestonice, podstičući strahovanja da se vlada sprema da rasturi veliki kamp koji je već nedeljama epicentar antivladinih demonstracija.

Protesti su izbili u novembru, nakon iznenadne odluke predsednika Viktora Janukovića da zamrzne veze sa EU i umesto toga se okrene zbližavanju s Rusijom, izvestio je AP. Kijevski sud je presudio po zahtevu gradskih vlasti da se zabrane veliki skupovi u centru do 8. marta. Odluka je doneta 8. januara, ali je objavljena tek 15. januara.
XS
SM
MD
LG