Dostupni linkovi

Maraton sa Fileom završio bez dogovora političkih lidera


Gotovo 13 sati trajao je sastanak lidera vodećih političkih stranaka i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, no suprotstavljeni stavovi nisu približeni. Mnogi su ocijenili da se najmanje govorilo o provedbi presude Suda u Strazburu u predmetu Sejdić - Finci, te da su zahtjevi, najčešće HDZ-a, rasli svaki put kada bi se postigao neki sporazum. Sastanak je okončan bez dogovora, kao i niz prethodnih. Slijedeći je dogovoren za tri sedmice.

Lideri vodećih političkih stranaka iz BiH na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Sarajevu nisu ni ovaj put uspjeli dogovoriti model za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

To je potvrdio i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je prvi napustio sastanak:

„Nije bilo nikakvog dogovora. Pozicije koje smo imali na početku ostale su iste. Nismo uspjeli da nađemo model za Federaciju – partneri u Federaciji to nisu uspjeli", rekao je Dodik.

Razlog za nepostizanje dogovora je isti kao i u nizu prethodnih sastanaka. Lider HDZ-a Dragan Čović ne želi pristati na dogovor dok se ne osigura izbor hrvatskog člana Predsjedništva na način koji je zamislio HDZ, objasnili su neki akteri sastanka.

Dragan Čović nakon sastanka je izjavio:

„Bojim se da još netko vjeruje kako može u ime jednog naroda birati članove Predsjedništva. Davno smo kazali da to nećemo moći.“

Tri koraka nazad

No, lideri SDP-a, Saveza za bolju budućnost i SDA kažu da je dogovor mogao biti postignut da Čović nije imao uvijek nove zahtjeve.

„Mislim da smo ovdje imali jedan problem koji se zove Dragan Čović. I čim smo neki od kompromisa pokušali da postignemo, i postigli ga, ispostavljalo se da gospodin Čović ima još zahtjeva. Mi smo, nažalost, 18 godina poslije Dejtona zaglavljeni i stojimo u mjestu. Ali nek stvari jednostavno neće moći, pa makar ostalo ovako dok ne dođu neki bolji, pametniji umjesto nas i naprave nešto drugo", rekao je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

I prvi čovjek Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kaže da je rasprava oko provedbe presude otišla u nekom drugom pravcu:

„Moj je utisak da smo umjesto presude Sejdić-Finci počeli da rješavamo mnogo ozbiljnija i teža pitanja", ocijenio je Radončić.

Bakir Izetbegović iz SDA razočaran je što su predstavnici EU dopustili da razgovor ide u pogrešnom smjeru:

„Jer ja sam očekivao više od predstavnika EU, da naprosto drže stvari u toku, da fokusiraju stvari na ono što jeste suština presude Sejdić-Finci", rekao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž smatra da se maratonskim sastankom u Sarajevu, ipak, "otišlo korak naprijed" i da se povećao broj zajedničkih stavova u gotovo 14 tačaka, odnosno da se o nekim pitanjima o kojima su tokom razgovora u Pragu mišljenja bila udaljena, sada približena:

„Za nešto više ovoj zemlji nedostaje hrabrost i stavljanje općeg i državnog interesa ispred stranačkog. Još nismo blizu tome, ali ja mislim da će taj dan doći", konstatovao je Raguž.

No, predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da je porazno to što su noćas načinjena tri koraka unazad i da će svi, bez obzira jesu li odgovorni ili ne, za takvo stanje, vjerovatno snostiti posljedice.

Naredni sastanak zakazan je za tri sedmice, ali lideri stranaka nisu optimisti da će se postići rješenje.
XS
SM
MD
LG