Dostupni linkovi

Počinje 30. Sundance Film Festival



U gradu Park City američke savezne države Utah danas počinje festival nezavisnog filma, Sundance Film Festival, i trajaće do 27. januara. Ovogodišnje 30. izdanje jednog od najvažnijih festivala nezavisnog filma u Sjedinjenim Državama prikazaće ukupno 117 filmova iz 37 zemalja, a više od 50 ostvarenja su djelo režisera debitanata.

U utrci za nagrade Sundance Festivala je 67 filmova koji će biti predstavljeni u okviru četiri takmičarske selekcije - po jedna dramska i dokumentarna iz američke i svjetske produkcije.

Među ostvarenjima koja će otvoriti ovu smotru je američka drama "Whiplash", priča o mladom bubnjaru perfekcionisti kojeg igra Miles Teller.

Glavnom selekcijom festivala, u kojoj će se nadmetati 16 američkih ostvarenja, dominiraju, kako su najavili organizatori, "neočekivani" filmovi, u kojima se preklapaju različiti žanrovi.

Među njima je zombi romansa "Life After Beth" koju je napisao i režirao Jeff Baena kao i horor komedija "Jamie Marks is Dead" Cartera Smitha.

U kategoriji dokumentarnog filma izdvaja se nekoliko ostvarenja kao što su "The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz" koji prati posljednje dane internet aktiviste Swartza, koji je ove godine izvršio samoubistvo, i "No No: A Dockumentary" o igraču bejzbola koji je na LSD-ju postigao nevjerovatan udarac.
XS
SM
MD
LG