Dostupni linkovi

Četiri žrtve tokom referenduma u Egiptu



Četiri osobe su poginule prvog dana referenduma o Ustavu u Egiptu u sukobima snaga bezbednosti i pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Muhameda Morsija.

Nekoliko sati pred početak referenduma ispred suda u Kairu odjeknula je snažna eksplozija u kojoj nije bilo povređenih ni žrtava, osim manje materijalne štete na zgradi suda.

Egipćani u dugim redovima čekaju da se izjasne na referendumu o novom ustavu, za koji kažu da ga nisu pročitali, ali da će, u svakom slučaju, podržati svrgavanje islamističkog predsednika Morsija, navodi AFP.

Mnogi političari i analitičari ocenjuju referendum koji je počeo danas kao test popularnosti načelnika generalštaba egipatske vojske Abdela Fataha al-Sisija koji je zainteresovan za predsedničku funkciju posle svrgavanja Morsija.

Novi ustav, ukoliko ga podrže građani na referendumu, zameniće ustavni akt koji je svrgnuti predsednik Morsi potpisao pre nešto više od godinu dana, prethodno odobrenom na referendumu.

Najviši pravni akt egipatske države će biti očišćen od islamističkog jezika, a ono što je mnogo važnije - biće ojačane državne institucije koje su se suprotstavljale Morsijevom režimu - vojska, policija i sudstvo.

Sedam meseci posle Morsijevog pada, zemlja je i dalje žestoko podeljena na njegove islamističke pristalice i milione ljudi koji su izašli na ulice da traže njegovu ostavku.

Od tada je više od 1.000 ljudi, uglavnom islamista, izgubilo život u uličnim sukobima, a hiljade Morsijevih pristalica su uhapšene, ali islamisti i dalje skoro svakodnevno izlaze na ulice zahtevajući njegov povratak na vlast.
XS
SM
MD
LG