Dostupni linkovi

Sirijska opozicija bez podrške ako ne dođe u Ženevu



Vašington i London su upozorili sirijsku opoziciju da će prestati da je podržavaju ako ona ne bude učestvovala na mirovnoj konferenciji o Siriji u Ženevi 22. januara, prenose danas britanski mediji pozivajući se na sirijsku opozicionu koaliciju.

"SAD i Velika Britanija nam kažu: 'Treba da idete u Ženevu'. Veoma otvoreno su rekli da neće nastaviti podršku kao do sada i da ćemo izgubiti svoj kredibilitet u međunarodnoj zajednici, ako se ne pojavimo", rekao je neimenovani predstavnik sirijske opozicije u Londonu, a prenose Bi-Bi-Si (BBC) i list Gardijan.

SAD su demantovale tu informaciju, prema navodima portparolke Stejt departmenta Dženifer Psaki.

Državni sekretar Džon Keri je "jasno rekao da je to veliki izazov za koaliciju sirijske opozicije i da je međunarodna zajednica uverena da je u njenom i interesu sirijskog naroda da pošalju delegaciju na konferenciju", dodala je ona.

Koalicija sirijske opozicije, podeljena po tom pitanju, treba u petak da odluči da li će ići na mirovnu konferenciju Ženeva II u Švajcarskoj.

Prema BBC, predstavnik opozicije je rekao da Vašington i London nemaju alternativu nego da pričaju sa opozicijom. "Oni imaju s jedne strane surovog diktatora koji je koristio hemijsko oružje i Al Kaidu s druge strane. S kim treba da pričaju pored nas?", zapitao je taj predstavnik.
XS
SM
MD
LG