Dostupni linkovi

Pokolj srna: Krivična prijava i teorije zavjere


Pokolj srna na Goliji i dalje je tema u Crnoj Gori.

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede podnijelo krivičnu prijavu protiv još nepoznatih osoba koje su počinile taj zločin protiv prirode, iz organizacije koja gazduje lovištem kažu da im neko podmeće jer želi da izgube licencu.

Iz organizacija za uzgoj, zaštitu i lov divljači "dr Zoran Kesler", prvih dana nakon masakra stigli su zgražavanje i osude i zahtjevi da se počinioci hitno privedu pravdi. No, u posljednjem reagovanju otišli su korak dalje i saopštili da nakon svega sumnjaju da su ostaci ubijenih životinja podmetnuti zato što oni smetaju pojedincima koji već duže vrijeme pokušavaju da ih prikažu kao nesposobne da gazduju lovištem zbog čega bi ta organizacija mogla da ostane bez licence.

Vršilac dužnosti predsjednika Radoman Jokić u izjavi za RSE ovako objašnjava tu sumnju

„I ranije je bilo krivolova ali ako je neko ustrijelio zaštićenu divljač on je to obično krio, uništavao je tragove, bacao je ostatke u jame, spaljivao je sve to da ne bi negdje ostao neki materijalni dokaz jer je to teško krivično djelo. Budući da je ovoga puta na jednoj lokaciji pronađeno pet koža i tri srneće glave, to je malo indikativno. Osnovano sumnjam da je to namješteno kako bi se naš rad omalovažio.“

Sumnje da su srne zaista ubijene na Goliji podgrijala je i informacija do koje je došao Radio Crne Gore. Taj medij je objavio tvrdnje neimenovanog izvora da su ostaci srna pronađeni na Goliji zapravo uvezeni iz Vojvodine.

Ministar Petar Ivanović saopštio je na konferenciji za novinare da nije čuo za te informacije. Ministar poziva na strpljenje dok nadležni organi ne istraže pokolj srna i utvrde nepobitne činejnice šta se tamo dogodilo i ko je za to odgovoran

„Mene kao ministra zanimaju činjenice. Onoga momenta kada budemo imali sve činjenice tada možemo doći do zaključka. Ovo je vrijeme kada se nakon podnesene prijave prikupljaju činjenice i dokazi. Ni ja niti bilo ko od mojih kolega neće se miješati u posao koji pripada drugim institucijama koje su zadužene upravo za to o čemu pričam. Zbog toga ja ne želim ništa da komentarišem u ovoj fazi. Smatram da smo reagovali na vrijeme, da smo se oglasili dovoljno puta i smatram da smo u izjavama koje smo dali ostavili dovoljno prostora za utvrđivanje onoga kako jeste a ne špekulacija.“

Glavni šumarski inspektor Alija Bralić kaže da će istraga pokazati kolika je odgovornost društva koje gazduje lovištem na Goliji i da li im nakon svega treba oduzeti licencu:

„Svakako da je ovdje najveća odgovornost korisnika lovišta jer mi je država to lovište povjerila na 10 godina. Ako istraga pokaže da su napravili ovaj veliki propust mi ćemo kao nadležna inspekcija pokrenuti kod ministarstva inicijativu da se preispita licenca ili oduzme pravo da gazduju lovištem.“

Podsjetimo, video snimak sa ostacima devet ubijenih srna na Goliji koji je na Jutjubu objavljen prije četiri dana, šokirao je građane, lovce i ekologe koji su ogorčeni još jednim, kako kažu, divljanjem krivolovaca. Mještani Golije, koji ne žele da im se pominje ime, tvrde da se deset godina bore protiv uništavanja plemenite divljači na planini, da su slali brojne dopise, a da je to rezultiralo “privođenjem i šikaniranjem ljudi koji su podnosili te prijave”.

Nikšićko lovište zauzima 147. 000 hektara površine. Organizacija za uzgoj, zaštitu i lov divljači "Dr Zoran Kesler" ima samo tri lovočuvara, jednog upravnika lovišta i pet volontera.

Priznaju da to nije dovoljno ali ističu da nemaju novca da plate nove ljude.
XS
SM
MD
LG