Dostupni linkovi

Vlada FBiH i Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o krizi u Federaciji



Sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljena je za danas u Sarajevu i, mada nije oficijelno navedeno, očekuje se da će biti riječi i o novoj situaciji u Federaciji BiH nastaloj nakon što je predsjednik FBiH Živko Budimir razriješio dužnosti federalnog ministra finansija Antu Krajinu.

U međuvremenu je predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić podnio ostavku.

Odlukom o razrješenju federalnog ministra finansija Ante Krajine, koju je proteklog petka donio predsjednik FBiH Živko Budimir, blokirane su isplate iz federalnog budžeta jer je prema važećim zakonskim propisima, isključivo ministar finansija ovlašteni prvi potpisnik svih naloga za isplatu.
Drugi potpisnik je premijer (ili zamjenik).

Bez potpisa ministra finansija, upitne su isplate invalidnina u Federaciji BiH, socijalnih i boračkih naknada, plaća budžetskm korisnicima i drugih obaveza. Za danas u Sarajevu je najavljena i hitna sjednica Federalne vlade zbog ovog problema.

Premijer Nermin Nikšić će, rekao je, predložiti privremene mjere za deblokadu budžetskih isplata. Na pres-konferenciji u ponedjeljak Nikšić nije želio reći o kojim se mogućim mjerama radi jer hoće da ih prvo predoči članovima Vlade.
XS
SM
MD
LG