Dostupni linkovi

ZOI: Pojačane mere bezbednosti u Rusiji


Mere bezbednosti bez presedana u olimpijskoj istoriji stupile su na snagu u Rusiji, mesec dana pred početak ZOI i posle dva samoubilačka napada krajem decembra.

Ulazak svih vozila u grad biće kontrolisan i biće zabranjen pristup Sočiju onima koji nemaju specijalnu dozvolu za dolazak.

Nove mere stupaju na snagu u utorak, mesec dana pre OI koje se održavaju od 7. do 23. februara, a mere će biti na snazi do 23. marta, nedelju dana pošto se završe Paraolimpijske igre (od 7. do 16. marta).

Oko 37.000 policajaca i pripadnika specijalnih jedinica vojske obezbeđivaće Igre, najveći međunarodni dogadjaj organizovan u Rusiji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Taj događaj, koji neki zovu "Putinove igre", imaće specijalne goste, odnosno nekoliko zapadnih zvaničnika, kao što su predsednici Francuske i Nemačke Fransoa Oland i Joahim Gauk. Gauk neće biti na samom otvaranju Igara, što analitičari smatraju da je znak protesta protiv kršenja ljudskih prava u Rusiji.

"Od 7. januara, sve jedinice zadužene za bezbednost učesnika i gostiju Olimpijskih igara biće spremne da intervenišu u svakom trenutku", rekao je ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov, ne navodeći tačan broj snaga.

Nagdledanje neće samo biti na tlu, već i na nebu uz pomoć satelita, a i na Crnom moru će plovidba biti ograničena. Vojnici će imati protivvazdušni sistem Pancir-S, što je nova generacija raketa zemlja-vazduh.

SAD su najavile prošle nedelje da su spremne da pomognu Rusiji u organizovanju bezbednosti ZOI, ako to Moskva zatraži.
XS
SM
MD
LG