Dostupni linkovi

Bjelorusija primila prvu tranšu ruskog kredita


Bjelorusija je primila prvu tranšu ruskog kredita koji bi mogao ići do dvije milijarde dolara - saopćila je u subotu bjeloruska centralna banka.

- Kredit je stigao na račun ministarstva finansija u centralnu banku - sopćila je novinska služba banke novinskoj agenciji AFP, odbivši međutim da precizira iznos ove prve tranše kredita.

Izvor iz centralne banke je, međutim, precizirao novinskoj agenciji Ria Novosti da je iznos prve tranše 450 miliona dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je krajem decembra izjavio da će Rusija u 2014. godini odobriti novi kredit Bjelorusiji koji će ići do dvije milijarde dolara.

Ekonomska i budžetska situacija u Bjelorusiji, vrlo izoliranoj bivšoj sovjetskoj republici, naročito se pogoršala posljednjih mjeseci i njene devizne rezerve su značajno smanjene.

Malo prije objave novog kredita odobrenog Bjelorusiji, Rusija je također najavila odobrenje od 15 milijardi dolara Ukrajini putem kupovine državnog duga druge bivše sovjetske republike, na rubu bankrota i u recesiji od prije godinu i po.

Moskva je već isplatila tri milijarde dolara i treba uplatiti preostalih 12 milijardi u 2014. godini.
XS
SM
MD
LG