Dostupni linkovi

Polovina Amerikanaca očekuje da će 2014. biti bolja



Oko polovine anketiranih Amerikanaca očekuje da će 2014. biti bolja od 2013. godine, a odgovori ukazuju da bar smatraju da nova godina ne bi mogla da bude mnogo gora od ove godine.

Radom predsednika Baraka Obame ove godine je iz meseca u mesec bilo sve više nezadovoljnih - godišnji prosek je da o njemu pozitivno mišljenje ima 46 odsto anketiranih, a 50 odsto negativno.

Još lošije mišljenje Amerikanci imaju o svojoj skupštini - Kongresu SAD: 82 odsto smatra da je ove godine radio loše, pokazala je anketa AP-GfK.

U retkoj prilici političkog jedinstva, ove godine su anketirani građani gotovo pođednako loše ocenili oba velika poslanička tabora: negativnu ocenu je demokratama dalo 83 odsto anketiranih, a republikancima 87 odsto.

Pozitivna nota iz istrazivanja je to što sada više anketiranih kaže da je privreda u boljm stanju nego pre Obaminog mandata, mada je i ta ocena prilično anemična: ukupno 26 odsto je sada stanje privrede opisalo kao dobro, što je 2012. smatralo 23 odsto anketiranih.

Ipak, anketirani Amerikanci nemaju mnogo nade za boljitak privrede. Upitani šta predviđaju u idućoj godini, 37 odsto anketiranih je izjavilo da će se opšte stanje privrede pogoršati, a 33 odsto smatra da će biti bolje.
XS
SM
MD
LG