Dostupni linkovi

BiH:Nove optužnice za ratne zločine



Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba, koji se terete za ratne zločine u opštini Kotor Varoš.

Optužnica je podignuta na osnovu istrage koju je ranije sprovelo tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a predmet je zatim ustupljen bosansko-hercegovačkom pravosuđu.

Za ratne zločine optuženi su Savo Tepić (56), Dragoslav Bojić (69), Duško Vujičić (42), Duško Maksimović (53), Radojko Keverović (54), Rade Škorić (67) i Ilija Krušić (41).

U optužnici je navedeno da su optuženi od maja pa do kraja 1992. godine kao pripadnici vojske Republike Srpske u opštini Kotor-Varoš učestvovali u napadu usmerenom protiv civilnog stanovništva hrvatske i bošnjačke nacionalnosti. Optuženi su za ubistva, zatvaranja, mučenja, prisilne nestanke osoba, što su krivična dela koja se tretiraju kao zločini protiv čovečnosti.

Kako se navodi, optuženi su upadali u kuće civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti odakle su odveli više od stotinu osoba, zlostavljali ih i terali na prisilni rad. Pritom su ubili najmanje 10 zarobljenika, a tela nekih žrtava ni do danas nisu pronađena.
XS
SM
MD
LG