Dostupni linkovi

Severna Irska: Bez dogovora katolika i protestanata



Razgovori lidera katoličke i protestantske zajednice u Severnoj Irstoj okončani su jutros bez dogovora o smanjenju tenzija zbog kojih je 2013. bila puna nasilja.

Američki diplomata Ričard Has koji je vodio maratinske razgovore rekao je da pet najvećih stranaka u Severnoj Irskoj nije uspelo da se dogovori tokom 18-časovnih razgovori koji su završeni nešto pre pet sati ujutru, a koji su predstavljali kulminaciju šestomesečnih pregovora, prenosi Rojters i dodaje da nastavak razgovora nije zakazan.

Has je izrazio nadu da će novi razgovori dovesti do potpisivanja nacrta sporazuma koji predviđa stvaranje novih institucija i istragu zločina počinjenih tokom tri decenije verskog sukoba u kojem je od kraja šezdesetih godina 20. veka poginulo više od 3.600 ljudi.

Dok je Šin Fejn, najveća irska nacionalistička stranka, navodi da Hasov tekst predstavlja osnovu za sporazum, probritanska Demokratska unionistička partija i najveća partija u Severnoj Irskoj, najavljuje je da će razmotriti nacrt, ali da se "duboko ne slaže" sa nekim delovima Hasovog predloga.

U Severnoj Irskoj decenijama je trajao konflikt u kom su se naoružane grupe borile za otcepljenje i ujedinjenje sa Republikom Irskom ili za ostanak u okviru Velike Britanije.

Konflikt je uglavnom okončan Sporazumom na Veliki petak 1998. godine, ali u Severnoj Irskoj i dalje povremeno izbijaju neredi i dogadjaju se napadi manjih grupa koje ne prihvataju mirovni sporazum, podseća britanska novinska agencija.
XS
SM
MD
LG