Dostupni linkovi

Srbija u 2013: EU, protestna Parada ponosa i jedna svadba


Srbija je u 2013. godini dobila datum početka pregovora o članstvu u Evropskoj Uniji, što je omogućeno postizanjem Briselskog sporazuma Srbije i Kosova, događajem koji je takođe obeležio godinu za nama. U 2013. godini predsednik Tomislav Nikolić se izvinio i izrazio žaljenje zbog svih zločina počinjenih nad Bošnjacima, zabranjena je još jedna Parada ponosa, Miroslavu Miškoviću je počelo suđenje, a Milo Đukanović je posle gotovo decenije došao u posetu.

U Srbiji je i poslednjih 12 meseci jedna vest preticala drugu. Ali, koji su to događaji ostavili najjači utisak? „To je baš teško pitanje...“, kratko nam kaže poznati karikaturista Predrag Koraksić Koraks, koji satiričnim crtežima oslikava svakodnevicu. Srbija je ipak, iza sebe ostavila još jednu burnu godinu, a mnogi događaji koji su je obeležili, sigurno će biti tema i u 2014.

Godina iza nas pamtiće se, pre svega, po još jednom koraku koji je napravljen na evropskom putu. Posle mnogo neizvesnosti i različitih scenarija koji su bili tema gotovo cele godine, Srbiji je u decembru određen datum početka pregovora o članstvu u EU. „Prva, međuvladina konferencija sa Srbijom bi trebalo da bude održana 21. januara“, najavio je evropki komesar Štefan File. Ova vest, međutim, ne znači kraj, već početak veoma dugog i teškog procesa, koji će sigurno obeležiti i 2014. Odluka o određivanju datuma, rezultat je Sporazuma koji su 19. aprila u Briselu, nakon deset rundi pregovora postigli premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači.

„Pregovori su zaključeni. Tekst su parafirala oba premijera“, saopštila je tada visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja je posredovala u dijalogu. Sporazumom se uređuje više oblasti neophodnih za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, poput kontrole prelaza, pravosuđa i policije, telekomunikacija, energetike... Ostalo je ipak još mnogo rada na tome da sve što je dogovoreno bude primenjeno i u praksi.

Regionalne odnose Srbije, u 2013. je obeležilo i izvinjenje predsednika Srbije Tomislava Nikolića građanima BiH, zbog svih zločina počinjenih nad Bošnjacima. "Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda."

Prvi put od razdvajanja Srbije i Crne Gore 2006. godine, crnogorski premijer Milo Đukanović došao je u zvaničnu posetu Beogradu. „Nema ničega što je nalik nerješivom problemu“, poručio je Đukanović tokom razgovora sa Dačićem.

U novembru je počelo suđenje vlasniku kompanije Delta, Miroslavu Miškoviću. Mišković je prethodno, posle sedam meseci provedenih u pritvoru, pušten da se brani sa slobode nakon što je njegova kompanija uplatila jemstvo od, u srpskom pravosuđu rekordnih 12 miliona evra. 2013. će ostati upamćena i po rekonstrukciji Vlade Srbije, u koju je tada ušlo 11 novih ministara, dok je vladu napustio jedan koalicioni partner, Ujedinjeni regioni Srbije.

Upravo su dešavanja na političkoj sceni Srbije, ove godine najviše pažnje privukla karikaturisti Predragu Koraksiću Koraksu. Centralna ličnost u toj temi je „Vučić (Aleksandar, prvi potpredsednik vlade Srbije) naravno. Ja sam baš onako svu pažnju i moju neku oštricu satiričnu uperio prema njemu jer vidim da je on protagonista. To je jedna, da kažem, estradna politika, koja vidim da neće dati nikakve rezultate“, rekao nam je Koraks, a prvi potpredsednik Vlade, ostavio je najjači utisak i na kolumnistu Teofila Pančića.

Taj fenomen da se čovek koji ima političku istoriju dugačku najmanje 20-ak godina, odjednom pojavljuje kao neka vrsta novorođenog, kao da ga ne znamo za sve ove godine i da se uspešno predstavlja jednoj vrlo solidnoj većini građana ili barem birača kao neka, kako bih rekao, politički, etički i na svaki drugi način besporočna ličnost koja će da obnovi i preporodi Srbiju i koja će da prosto obriše sve greške prethodnih političkih generacija, to je nešto što je do te mere neverovatno i nadrealno da čak i profesionalni pesimisti u koje bih i sebe uključio, nisu mogli da veruju da će biti moguće. To je zaista nešto što je za mene apsolutno i bez konkurencije utisak godine, ni malo pozitivan“, kaže Pančić

U 2013. godini je mnogo pažnje, barem državnih zvaničnika, bilo posvećeno i gasovodu Južni tok. Izgradnja je simbolično otvorena 24. novembra, ali je i dalje ostalo nerešeno pitanje usklađivanja sporazuma potpisanih sa Rusijom sa propisima Evropske Unije. Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice. “Srbija i ostale zemlje potpisale su bilateralne sporazume sa Rusijom nakon stupanja na snagu pravila Energetske zajednice i, stoga, moraju biti usaglašeni sa njenom regulativom.“



U godini za nama, zabranjena je i još jedna Parada Ponosa. „Razlozi su bezbednosni“, tvrdi premijer Ivica Dačić. „U razgovoru sa ljudima koji su za to odgovorni ustanovili smo da je najbolje u ovom trenutku da se nijedan skup ne održi“, rekao je tada Dačić

Jovanka Broz, supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, 20. oktobra je preminula u Beogradu. Time je, po ocenama domaćih i stranih medija, označen kraj jedne ere. Njenoj sahrani, prisustvovalo je gotovo 10.000 ljudi.

2013.-tu su obeležili i sportisti. Rukometašice su Svetsko prvenstvo završile sa srebrnim medaljama, dok fudbaleri nisu uspeli da se kvalifikuju na predstojeće prvenstvo sveta u Brazilu. Novak Đoković je osvojio jedan grend slem, tri mastersa, kao i završni masters u Londonu. U 2013. godini, atletičar Emir Bekrić je osvojio tri zlatne i jednu bronzanu medalju, dok je Ivana Španović osvojila bronzu u skoku u dalj na šampionatu sveta u Moskvi.

Dešavanja koji su obeležila godinu za nama, pažljivo je pratio i satirični portal njuz.net. Jedan od njuzovaca, Miroslav Vujović, podelio je sa nama svoju listu najinspirativnijih. Prvi na njoj je događaj o kome se u domaćim medijima gotovo ne može pročitati ništa. Pa tako, u preoznatljivom, satiričnom stilu njuz.net, i Vujović nam sugeriše:

„Svakako da je to svadba. Pritom, naravno, mislim na svadbu princa Vilijama i Kejt Midlton. Interesantno je to što se pojavila ova serija Ravna Gora, jer praktično svaka epizoda traje skoro celu godinu, pa je samim tim i logično da ta serija obeležava godinu. Recimo i ovo za „Er Srbiju“ što su avion nazvali po našem poznatom teniseru. Međutim, još je interesantnije to što su sedišta u tom avionu nazvali po rodbini Đokovića, što praktično govori da poštuju porodične vrednosti, kao i što su pojas za spasavanje nazvali po Troickom. Naravno, ne smemo zaboraviti ni peti rođendan Srpske napredne stranke, kojim su oni, praktično, na neki način obeležili petu godinu kako više nisu radikali. I, na neki način, svaki događaj koji potpredsednik Vlade Vučić najavi je istorijski“, kaže Vujović
XS
SM
MD
LG